15.05.2013

Інтерв'ю з Ярославом Юрчишином керівником Пласту в Україні

Розкажіть трішки про себе. Звідки Ви? як давно є членом організації Пласт. Як туди потрапили?

Народився в місті Мирний, Архангельської області в Росії у родині військовослужбовця-ракетника. Батьки походили зі Львова, тому у 1988 році повернулися на Батьківщину. 

В Пласт потрапив з четвертого разу :). У молодшій школі перетнувся з пластунами у дитячому таборі, запросили до гуртка, але якось на тому контакт втратився. Потім до школи номер 46 ім. В'ячеслава Чорновола завітав пластовий виховник і набрав гурток. Хлопці пластували досить активно, а у мене почалася активна самодіяльність - хори, виступи, тощо. Потім вже у старшій школі у 10-тому класі познайомився з пластунами в таборі Артек, трохи походив на сходини, поїхав на табір, але потім почалися вступні - знову контакт не вдалося підтримати. А в 1999 році я став виховником у Львівському коші Українського козацтва. Там була юнацька програма, близька до Пласту, але менш методично забезпечена. Тому коли у 2000 році Богдан Яцун, вихованець куреня ч. 1 ім. Короля Данила запропонував об'єднати зусилля і влити юнацькі частину ЛКУК в Пласт - ми погодилися. Присягу склав у 26 квітня 2001 року. У цей же час присягу склала і частина юнацтва, які виховувалися ще у ЛКУК. Зараз курінь ч. 1 активно розвивається, тому історія довела - шлях об'єднання на базі сильнішої та чисельнішої скаутської  чи виховної організації дає свій позитивний ефект. Хоча і різноманіття скаутингу теж дуже важливе.

Чим займається Ваша організація?

Мета Пласту - сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді на засадах християнської моралі; спираючись на ідейні засади Пласту, виховувати молодь на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства.

Детальніше тут http://www.plast.org.ua/about/goal/ . Щоб довго не говорити про вже написане :).

Оскільки мета достатньо обширна, то й діяльність не менш широка. Найкраще з нею ознайомитися, відвідавши Пластовий Портал 


Чим Ваша організація відрізняється від інших скаутських організацій?

На відміну від інших скаутських організацій в Україні Пласт з часу заснування у 1912 році не припиняв своєї дільності (детальніше про історію Пласту можна дізнатися за посиланням ). За часів Радянського Союзу пластові організації діяли у діаспорі, а у 1991 році організації відновила свою діяльність в Україні. Тому методична база, організаційна структура, система мотивації, тощо - плід понад 100-літньої безперервної діяльності наших волонтерів. 

 Які плани на найближчий час?

Перш за все закінчити розпочатий з Донецької області марафон традиційних передтаборових зборів Свято Весни, приуроченних до дня Покровителя скаутингу та всього лицарства святому Юрію (відзначається 6 травня). А далі - у таборове літо, яке у пластунів складається з понад 100-ні таборів різного рівня (від міжнародних до гурткових, тобто патрульних), для різного віку (пташата  від 1,5 до 6 років, новацтво від 7 до 11, юнацтво від 12 до 18 і для старших пластунів та сеньйорів від 18 і старше) в усіх куточках України.

 Яка подія з вашого скаутського життя найбільше Вам запам’яталась, чому?

Пластова присяга 26 квітня 2001 року. Бо скаутська обіцянка це свого роду вододіл життя до і після, особливо у старшому, свідомому віці. Після неї життя точно стає іншим :). 

 Які Ваші хобі? захоплення?

Гори, авторська пісня (особливо при вечірніх ватрах), колекціонування проявів величі людського духу у буденностях. От наприклад, на початку травня був в гостях у пластунки Іри, яка живе у невеличкому селі Завадів під Стриєм. Мати трьох хлопчиків (старшому 3 з половиною і близнюки по два роки кожному) вона встигає не лише утримувати родину, опікуватися господарством, а й їздити до Стрия щотижня і вести новацькі сходини для дівчаток віком 7-11 років та опікуватися всіма дітьми цього віку у Стрийській станиці. Знаю Іру з часу, коли вона ще була юначкою у гуртку моєї майбутньої дружини. Завжди творча, тендітна, але вже тоді дуже надійна і обов'язкова. Думаю не всі зможуть оцінити, але як батько двох власних дітей, прекрасно розумію як це у такій ситуації знаходити час і для того щоб на волонтерських засадах сприяти самовихованню дітей зовсім не знайомих на початках тобі людей. Як у нас кажуть - знімаю капелюх, поки у нас в організації такі люди - ми непереможні :).

scouting.org.ua 

 P.S. Цим дописом продовжуємо серію інтерв'ю з цікавими людьми - скаутами України. Слідкуйте за оновленнями.

[Інтерв'ю] [Пласт]
Також варто переглянути:
3 квітня на Парламентських слуханнях з питань оздоровлення та відпочинку дітей виступить голова Пласту - Ярослав Юрчишин На 5 каналі вийшов цикл передач присвячений Пласту Пластуни масштабно відзначають 101 рік своєї організації Пластуни поринають у Свято Весни Інтерв'ю з Оленою Арсентьєвою, заступником комісара зі зв'язків з громадськістю АГУ Інтерв'ю з Юрієм Еміліаном, директором Євразійського офісу світового скаутського бюро Інтерв'ю з Станіславом Провальним, головою крайової таборової комісії Пласту ‘Лісова пісня’ лунає Лондонськими лісами Пластуни побували в гостях телепередачі "Час-Time" Української служби Голосу Америки Фото/відео:
3 квітня 2013 року Голова українського Пласту Ярослав Юрчишин виступив на парламентських слуханнях з питань оздоровлення та відпочинку дітей у Верховній раді України.
Друг Ярослав звернувся із пропозицією до запровадження державно-громадського партнерства у організації наметових таборів для розвитку та оздоровлення дітей.
Пласт масштабно відсвяткував 101 рік своєї організації. В альбомі фото урочистостей в Києві, Тернополі, Львові, Франківську, Рівному та інших міст
Пластова зустріч до 100-ліття організації
Велика Гра - фільм першого національного каналу про Пласт
Всесвітній день скаутської хустини
Новини скаутів Більше новин

WOSM

World Scout Moot Canada 2013 - by the youth, for...Abdullah Rasheed awarded Bronze Wolf

WOSM (Євразія)

Все начинается с любви!...

НОСУ

Акредитація для журналістів, які будуть...Створено робочі групи з підготовки положень про...

Пластовий портал

14.08.13 пластування:live - триває...14.08.13 пластування:live - розпочався...

Асоціація гайдів

Опір на ОпоріМіжнародний Джамборі в Кенте 2013

Православні скаути

Програма табору "Літні зорі 2013"...Список вещей на «Літні зорі 2013»

YMCA

Табір “Молода генерація 2013”Конкурс благодійників

ZHP

Kolejne atrakcje na zlocie WICEK 2013Harcerstwo łączy ludzi - Prezydent RP na zlocie...